BEZ VAJÍČEK TO NEJDE



Letošní Velikonoce budou bez koledníků, a to i pro ty, kteří tento starobylý obyčej ještě praktikovali. Ale bez vajíček to ani letos nebude. Ještě nedávno nás odborníci varovali, že mají moc cholesterolu, a tak doporučovali jedno týdně, a nejlépe bez žloutku. Dnes jsme zase o kus dál a zveme vajíčka nejen k velikonočnímu stolu.

Prokázalo se totiž, že obsah cholesterolu ve vejcích nesouvisí téměř vůbec s našimi ucpanými tepnami a kardiovaskulárními chorobami. Takže jedno vejce denně, jak je konzumuje průměrný Čech, znamená prakticky totéž jako jedno vejce týdně. Až na to, že při nízké konzumaci vajíček se ochuzujeme o mnoho cenných látek - především minerálů, bílkovin a tuků. 

ZAJÍMAVOSTI O VEJCÍCH

Jaké vejce kupovat? Víte, proč jsou některá větší a jiná menší? Je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie, nám poskytla několik praktických informací.

Co označuje kód?

Kódy na obalu vajec a jejich skořápce nemůžeme ztotožňovat. Každý poskytuje odlišnou informaci. Zkratka CZ na obalu znamená, že byla vejce balena a tříděna u nás. Původ vajec je uveden v kódu přímo na vejci. Tato informace by měla být vysvětlena i na balení, často na vnitřní straně víčka. Razítko s kódem na vejci také prozradí informace o podmínkách chovu nosnic.

„V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány," říká ing. Dlouhá. „Vajec tuzemské produkce se netýkala žádná negativní kauza, jako například těch z Polska nebo Nizozemska. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství.

Klecové moc ne

V posledních letech se často řeší způsob chovu nosnic, což hraje poměrně velkou roli při nákupním rozhodování. Na to reagují i čeští chovatelé, ale vysoké náklady se potom odrazí na cenách kvalitních vajec.

Špičkou dolů

Pro skladování vajec je ideální teplota 5-8 °C, vyloučení prudkých změn teploty (může se to stát, pokud je skladujeme ve dvířkách lednice), správná poloha při uskladnění je špičkou dolů. A ing. Dlouhá dává ještě jednu radu - před uskladňováním neomývat!


Čím je vejce starší, tím je bílek nižší a řidší a jde špatně oddělit žloutek od bílku. 


Uvařením prodloužíte trvanlivost

U čerstvých vajec máme uvedenou minimální trvanlivost na obalu. Jedná se o 28 dní od snůšky. Jak dlouho ale můžeme nechat uvařené vejce v lednici, aby se nezkazilo? Pokud jste si vejce vařili doma, vydrží v lednici přibližně týden.

Tmavší žloutek znamená vyšší kvalitu?

Traduje se, že poctivá domácí vejce mají sytě oranžové žloutky. Na rozdíl od těch z obchodu, která jsou obvykle bledě žlutá. Jaká je realita?

„Odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva. Domácí vejce jej vždy mívala sytě zbarvený díky výživě a přítomnosti pastvy. Lákavě oranžové žloutky však dneska mají i vejce zakoupená v obchodech díky krmné směsi obsahující kukuřici," vysvětluje zástupkyně Českomoravské drůbežářské unie.

Velká slepice = větší vejce?

Velikost vajec je závislá na stáří slepice. Její první vejce jsou nejmenší. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a získáte z nich více živin. Udělejte si je třeba k snídani. Do těsta si ale klidně kupte ta velká. Jen je třeba objasnit ještě jeden mýtus - bohužel není pravdou, že ve větším vejci najdeme i větší žloutek. S velikostí totiž většinou roste obsah bílku

Takže - dvě až tři vejce denně můžeme, a o nadcházejících svátcích si je dopřejeme. Vajíčkový salát ze zbylých vajíček natvrdo připravujeme v různých obměnách asi všichni. Dnes vám nabídneme dva jiné recepty: 

Pórková polévka se ztracenými vejci

Pórek všichni známe, ale často na něj zapomínáme. Naše škoda, obsahuje mnoho vitaminů včetně betakarotenu, minerály a antioxidanty. Ta dnešní polévka bude trošku jiná, a kdo neumí ztracená vejce, bude je odteď umět.

 

Potřebujeme (pro cca 4 osoby):

1 velký pórek
2 velké brambory
600 ml zeleninového vývaru
1 cibuli
100 g másla
150 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř
Na ztracená vejce: vejce a 4 lžíce octa

Postup:

Na rozpuštěném másle orestujeme pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud vše nezměkne. Zalijeme vývarem a vaříme zhruba 20 minut. Rozmixujeme, osolíme a opepříme. Podáváme se ztraceným vejcem, jehož příprava není nic složitého: do vodního víru vroucí vody s octem opatrně spustíme celé vajíčko zbavené skořápky.

Jogurtové košíčky

Jogurt, jak víme, obsahuje mnoho cenných látek - bílkovin, probiotik, vitaminů, a také učiní těsto pěkně vláčné.

 

Na 12 košíčků potřebujeme:

400 g hladké mouky
2 vejce
150 g bílého tučnějšího jogurtu
300 ml mléka
1 vanilkový cukr a 1 prášek do pečiva
100 ml oleje
malá čokoládová vajíčka na ozdobu

Na krém:

75 g změklého másla
460 g žervé
1 lžičku vanilkového extraktu (nemusí být)
300 g cukru moučky

Postup:

Máslo našleháme, přidáme k němu žervé, znovu trochu prošleháme a pomalu přidáváme moučkový cukr. Nakonec dáme extrakt a necháme takto připravený krém v lednici.

Do mísy nasypeme mouku a oba cukry, přidáme prášek do pečiva, vejce, ohřáté mléko, olej a promícháme do hladké směsi. Přidáme jogurt a zamícháme.

Toto těsto navrstvíme do papírových košíčků těsně pod okraj a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Po upečení necháme vychladnout, ozdobíme krémem a čokoládovými vajíčky.

Krásné Velikonoce a dobrou chuť!

Mgr. Jana Ulíková

Zpět

DOPORUČUJEME

Inca Collagen Lactase Sedatif Právní poradna Kongresy Alphega Družstvo lékáren Instagram

OBSAH

PROFI

MINERÁLNÍ SOLI NA(D) ZLATO POZOR NA INTOLERANCI LAKTÓZY LZE UŽÍVAT KOLAGEN I V PRŮBĚHU TĚHOTENSTVÍ A PO PORODU? KALEIDOSKOP HOMEOPATIE ZA TÁROU: PYLOVÁ ALERGIE ZEPTALI JSME SE ZA VÁS... REZISTENCE BAKTERIÍ NA ANTIBIOTIKA JE VĚTŠÍ PROBLÉM, NEŽ SE ZDÁ TELEMEDICÍNA ANO – ALE ROZUMNĚ PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2020: KATEGORIE KOJENECKÁ VÝŽIVA NOVINKY Z LÉKÁRENSKÉHO SORTIMENTU PTALI JSTE SE BĚHEM ONLINE KONFERENCE… REPORTÁŽ: PŘEDÁNÍ PEČETI ODBORNÁ LÉKÁRNA HEMOROIDY NEMUSÍ BÝT TABU, NENÍ NUTNO SE DRŽET STEREOTYPU PŘI JEJICH ŘEŠENÍ ZA TÁROU TOP 5 ČLÁNKŮ DUBNA NOVINKY Z PORTÁLU EDUCOMM 5-2020 KNIŽNÍ NOVINKY ROZHOVOR S FARMACEUTICKÝM TECHNOLOGEM DAVIDEM VETCHÝM ŘEŠENÍ VAGINÁLNÍCH POTÍŽÍ Z POHLEDU LÉKÁRNÍKA I. KAZUISTIKY Z PRAXE KLINICKÉHO FARMACEUTA JAK POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM VITAMINEM D JAK PODPOŘIT PLODNOST V KARANTÉNĚ? 10 DŮVODŮ, PROČ SE NECHAT OČKOVAT ČÍHÁ V POTRUBÍ UZAVŘENÝCH PROVOZOVEN LEGIONELLA? STUDIE JÁ A COVID-19 AKTIVITY INOVATIVNÍHO FARMACEUTICKÉHO PRŮMYSLU NA PODPORU BOJE PROTI EPIDEMII KORONAVIRU

RELAX

KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO PSY CANVIT CHONDRO FILLERINA V BOJI S ČASEM PROČ JSOU ZINEK A SELEN DŮLEŽITÉ PRO NAŠE TĚLO NOVÁ GENERACE PROBIOTIK V KOMBINACI S PREBIOTIKY! PSYCHOLOGIE KRIZOVÝCH SITUACÍ JAK V KARANTÉNĚ NEPŘIBRAT A ZŮSTAT FIT? OCHRANA KŮŽE – TRENDY, NOVINKY, NÁPADY JAK SPRÁVNĚ UCHOVÁVAT POTRAVINY? ONLINE KONFERENCE HEALTHCOMM UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL
Ochrana osobních údajů
©2015-20 Health communication s.r.o., magazin@hcom.cz